Petošolci prejeli kolesarske izpite

Učenci petih razredov so se zelo veselili dne, ko bodo končno dobili kolesarske izpite. In tako je 26. oktobra 2022 napočil ta pomemben dan. Učenci in učenke petih razredov so se zbrali na galeriji, kjer so jih nagovorili učiteljica Nataša Belec, ravnateljica in gospod policist Prosič.

Učenke 5. b razreda so opisale kako so se morali potruditi, da so si prislužili svoj čisto prvi izpit.

Ko smo bili v 4. razredu smo pri predmetih RAČ in RAZ vadili teorijo za kolesarsko izpit. Če je bilo RAČ smo se usedli vsak k svojemu računalniku in se vpisali v Arnes ter sli na vadnico za kolesarske izpite. Če pa je bila RAZ ura, pa se je vpisala v Arnes učiteljica. Tudi ona je odšla na vadnico za kolesarske izpite. Vadba je potekala tako, da nas je vprašala vsakega po eno vprašanje vse od začetka do konca. Vadili smo tudi doma. Iz dneva v dan smo postajali boljši in bistrejši. In napočil je dan, ko bi morali opraviti teorijo. Ko smo prišli v računalniško učilnico, smo se usedli na stole ter se prijavili v Arnes. Vendar zdaj nismo kliknili na vadnico za teorijo, ampak na teorijo. Klikali smo na same dobre odgovore, a nekateri so poklikali tudi napačne odgovore. Na koncu smo vsi uspešno opravili teorijo ter prišli v 5. razred.

Ko smo prišli v 5. razred, nam je učiteljica v prvem tednu povedala, kako bodo potekale priprave za kolesarski izpit. Teorijo smo že vsi opravili, policisti pa nam bodo pregledali kolo, imeli bomo poligon, vajo s policistom in izpit. Prišel je dan pregleda koles. Vsi smo prišli v šolo s kolesom. Pri teoriji smo že izvedeli kako mora biti kolo opremljeno. Postavili smo se v vrsto. Naučili smo se, da mora biti naše kolo brezhibno in varno. Čez nekaj časa je prišel policist in nam pregledal kolo. Vsi smo dobili nalepko, nekaterim pa je policist rekel, kaj si morajo popravijo. Še isti dan smo opravljali poligon.

Za preverjanje spretnosti vožnje in obvladovanja samega kolesa so nam učitelji in policisti pripravili spretnostni poligon z  devetimi ovirami oz. postajami. Prometni poligon je bil organiziran na asfaltirani podlagi na šolskem igrišču in je služil kot priprava na opravljanje praktičnega dela kolesarskega izpita.

Ovire so predstavljale posamezne okoliščine vožnje kolesa v prometu, s katerimi se lahko kot kolesarji srečamo, kot so naprimer: vožnja skozi ožino, nakazovanje smeri, izogibanje oviram na cesti, zavijanje, zaviranje, držanje ravnotežja na kolesu itd.

Na prometnem poligonu smo najprej na varni površini začeli preizkušati osnovna prometna pravila za vožnjo kolesa.

Nato je sledila vožnja po poligonu. Prva ovira je bil sam začetek, start. S kolesom smo se morali pravilno postaviti in počakati na znak za začetek, ki ga je dal učitelj ali učiteljica. Druga ovira je bil neenakomerni slalom, kjer smo morali z vijuganjem uspešno prevoziti zastavljeno pot. Nato smo se pripeljali do prehodnih vrat in naprej do razmaknjenega slaloma. Sledila je postavljena kratka ožina, kjer se je bilo potrebno peljati med deščicama, ne da bi se dotaknili katere od letvic. Šesta ovira je bil prenos predmeta, kocke, in še enkrat je sledil slalom. Naprej smo se zapeljali še po ravni deski in pri zadnji oviri smo morali podreti prvo palico in se nato ustaviti, ne da bi pri tem podrli tudi drugo palico. Šele ko nam je to uspelo, smo lahko sestopili s kolesa.

Celoten spretnostni poligon je bil zelo poučen in zanimiv.

In napočil je dan, ko je bila na vrsti vaja s policistom. Ta dan smo v šolo morali priti s kolesom. Pouk je potekal normalno, le učiteljica nas je pošiljala po šest, sedem ven k policistu. Ko smo prišli ven smo si nadeli čelado, počakali, da se policist in policistka vrneta s prejšnjo skupino in se z njima odpeljali na vajo. Vaja je potekala po enaki progi, kot kolesarski izpit, od šole, pa vse do vrtca. Na vaji smo se peljali dva kroga po progi. Ko je ena skupina vajo končala je odšla nazaj k pouku in je prišla naslednja skupina. Po vaji pa je čez nekaj dni sledil izpit.

No tako, po uspešno opravljeni teoriji, pregledu koles, poligonu in vaji je sledil kolesarski izpit, ki je potekal 13. oktobra. Vsi smo se ob 16. uri zbrali pred šolo. Kolesarski izpit je potekal tako, da smo se učenci postavili v kolone. Tam nas je učiteljica spuščala na pot. Vsak se je peljal od šole do vrtca. Po poti so nas spremljali učitelji, učiteljice in policist ter policistka. Preverjali so naše znanje s katerim potem lahko dobiš kolesarski izpit.

Spise so napisale in prebrale učenke 5. b razreda: Zara Šosterič, Ema Poredoš, Sofija Žižek, Sara Pertoci, Teja Žižek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja